Elke 3D-printer heeft filament nodig om te kunnen printen. Filament voor een 3D-printer is wat inkt is voor een gewone printer. Er zijn diverse soorten filament te koop voor de 3D-printer. Afhankelijk van wat voor soort 3D-printer u hebt, kunt u wel of geen gebruik maken van deze verschillende soorten.
Soorten filament voor de 3D-printer

PLA: uitstekend geschikt voor de beginner
ABS: hard en stevig
PETG: flexibel en stevig
Nylon: kan tegen druk
Specials: zorgt voor een bijzondere uitstraling
Geleidend filament: voor objecten die elektrische spanning moeten kunnen geleiden

PLA filament
PLA staat bekend als het filament voor beginners. Dat komt omdat PLA erg gemakkelijk is om mee te werken, maar wel erg nauwkeurig is en zorgt voor prachtige details. PLA filament wordt gemaakt uit maïs, suikerbieten of tarwe en is dus tamelijk milieuvriendelijk. Daarnaast is PLA biologische afbreekbaar en komen er geen schadelijke stoffen vrij tijdens het printen.
ABS voor de 3D-printer
ABS filament wordt gemaakt van aardolie. Hiermee is dit filament minder milieuvriendelijk dan PLA. ABS filament is echter wel erg sterk en heeft een lange levensduur. Dit maakt ABS erg toepasbaar voor bijvoorbeeld auto-onderdelen of onderdelen voor andere machines. Een nadeel van ABS is dat het de neiging heeft om krom te trekken als de ondergrond tijdens het printen niet warm genoeg is.
PETG filament
PETG filament is een nieuw soort filament, dat in populariteit toeneemt. PETG is een soort combinatie van PLA en ABS. Het voordeel van PETG 3D-printer filament is dat het zowel flexibel als stevig is. PETG is namelijk een variant van PET, dat vooral bekend is van de plastic frisdrankflessen.
Andere filamenten voor de 3D-printer
Naast deze bekende filamenten voor de 3D-printer, zijn er ook nog bijzondere filamenten te koop. Zo is er Nylon filament. Dit filament is ook erg sterk en flexibel en kan veel druk weerstaan. Nylon filament is ook gewoon verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Daarnaast zijn er speciale filamenten te koop voor de 3D-printer. Zo is er filament met een combinatie van gerecycled hout en plastic (Laywoo), maar er zijn ook filamenten met de uitstraling van koper, bamboe of bijvoorbeeld brons. Deze speciale 3D-printer filamenten geven uw 3D-object een nog specialere uitstraling.
Geleidend filament
Met geleidend filament kunt u producten en verbindingen maken die een lage elektrische spanning kunnen geleiden.

Wat u ook wilt printen met uw 3D-printer, controleer altijd van te voren of bepaalde filamenten geschikt zijn voor uw 3D-printer.